Din guide till en gynekologisk cellprovtagning

Ett cellprov är ett screeningprov för livmoderhalscancer. Det rekommenderas för kvinnor i fertil ålder och görs vanligtvis årligen. Testet innebär att man tar ett prov av celler från livmoderhalsen, som sedan undersöks för att upptäcka eventuella onormala förändringar. Om du har blivit kallad till ett cellprov är det viktigt att du går till testet så snart som möjligt. I det här blogginlägget guidar vi dig genom vad du kan förvänta dig under en cellprovtagning.

Vad kan man förvänta sig under ett cellprov?

Du kommer att bli ombedd att klä av dig på underkroppen och lägga dig ner i en gynekologisk undersökningsstol när provet tas. Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på några olika sätt. Vanligtvis används en skrapa för att stryka mot livmoderhalsen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar. Hela processen tar vanligtvis mindre än fem minuter.

När provet har samlats in skickas det till ett laboratorium för vidare analys. Du får dina resultat inom två veckor. Om resultaten är onormala kan du bli hänvisad till ytterligare tester eller behandlingar. Det är dock viktigt att komma ihåg att de flesta avvikelser som upptäcks genom ett cellprov är mindre allvarliga och utvecklas inte till cancer.

Slutsats

Ett cellprov är ett viktigt screeningtest för livmoderhalscancer. Det är snabbt och enkelt att göra, och de flesta avvikelser som upptäcks är små och kräver ingen behandling. Om du har blivit kallad till ett cellprov, se till att gå till provet så snart som möjligt. Ett cellprov kan bokas både på en offentlig och en privat barnmorskemottagning i Stockholm.