Senaste nytt om bastustenars hälsoaspekter

Kerkes keramiska bastusten

Bastusten är som ett vin. Den har olika smaker som man kan smaka på med tungan. En skicklig geolog kan berätta för vinentusiasten vilken sorts sten som finns i stenmagasinet. Smaken kan vara jordig, syrlig, sur, torr, bitter, stickande osv.

All natursten smulas sönder och avger någon form av lukt och ångor vid upphettning. Den vanligaste luktgivaren är järnfluorid, men många bastustensstenar avger också klor, svavel, asbest, nickel, stendamm osv.

Vinet går alltså in i magen medan badet går in i lungorna. Dåliga bastuugnar är den främsta orsaken till att man behöver en bra ventilation i bastun.

Handgjorda bastustenar som bränns keramisk vid 1300 grader

Men nu finns det också handgjorda keramikstenar från Kerkes. Stenarna bränns vid mer än 1300 grader, har fått en kristalliserad form och är helt avgasade. Det innebär att de inte avger någonting och är därför hälsosamma för alla människor, även astmatiker och allergiker.

När de kastas i badet avger de vattenånga långsammare än naturstenar, vilket upplevs som en mjukare och behagligare ånga. Kerkes stenar väljs av ledande SPA och riktiga badentusiaster.

Bastusten har funnits i århundraden, och det kommer ständigt nya rön om dess hälsofördelar. Många människor njuter av den avkopplande atmosfären och de terapeutiska effekterna av bastu, men vissa är kanske omedvetna om de potentiella riskerna med att använda bastustensstenar. Det är viktigt att vara medveten om de faror som är förknippade med att andas in ångor från uppvärmda stenar, liksom de potentiella farorna med att använda stenar som avger skadliga gifter.

Vissa människor föredrar att använda keramiska stenar i sina bastur, eftersom de inte avger några skadliga ångor eller gifter. Kerkes stenar är handgjorda och eldas vid 1300 grader, vilket gör dem till ett hälsosamt och säkert val för alla bastuentusiaster. Stenarna avger vattenånga långsammare än naturstenar, vilket ger en mjukare och behagligare ånga.