Vilka hälsokrav gäller för truckkort

Hälsokrav för truckutbildning

För att få skaffa ett truckkort krävs allt oftare ett giltigt körkort. Ska du hantera en truck är det därför även viktigt att du har god syn och har bra hälsa. För att gå själva truckutbildningen, ställs inte just detta krav om hälsokontroll, men däremot allt oftare ute på arbetsplatserna.

Det är nämligen en sak att inneha truckkort och utföra en truckutbildning, men det är ändå din arbetsgivare som måste godkänna om du får framföra trucken på företaget.

Oftast sker detta genom att du utför en truckutbildning och att du får utföra en uppkörning inför den som ska bevilja det skriftliga körtillståndet. Men för att få göra detta så måste du ha ett truckkort med den avsedda behörigheten som du ska prövas på. Kom även ihåg att du ska ha ett beviljat körtillstånd skriftligt.

För att få framföra en truck i trafiken krävs körkort för AM eller traktor som minst

Det kan även vara som så att du inte får köra alla truckar även fast du är innehavare av flera behörigheter utan det är upp till arbetsgivaren att bestämma. Ska du dessutom köra trucken ute i trafiken så krävs det som minst även ett AM körkort eller traktorkort.

Många industrijobb, verkstadsarbeten eller lagerjobb kräver allt oftare att du har både körkort för truck men även för travers. Det kan även vara bra att du som utövar sedan ber om att få öva lite innan du påbörjar ditt arbete med tunga föremål där riskerna är höga för skador på egendom, material eller där det kan finnas risker för personskada.

Det kan vara svårt som nyanställd att be om att få gå en uppdateringskurs eller liknande för att uppdatera sig om gällande villkor eller för att öva lite moment praktiskt. Men det är ditt ansvar att se till så att du kan utföra momenten som arbetsgivaren ställer som krav.

Är det något moment du är osäker på be gärna en erfaren om hjälp. Be om att få öva innan du måste utföra momenten under normala arbetsförhållanden som ofta infattar en del stress. Du kan även gå en truckutbildning privat om du känner dig osäker och på så sätt skaffa dig rätt kompetens och praktiska färdigheter.