Hälsofördelar med att äta chili

Chilipeppar har börjat användas i det Svenska köket i allt större utsträckning i takt med att allt fler kulturer och nya maträtter hittar in i samhället. Chilifrukter har länge ansetts vara nyttiga och har många bra hälsofördelar. I denna artikel kommer vi att ta upp några viktiga egenskaper som gör chilin så nyttig, men först ska vi reda ut vad en chili är och vilka olika sorter det finns.

Det finns tusentals med olika chilisorter och det tas hela tiden fram nya genom att korsa olika sorter med varandra. De vanligaste sorterna vi hittar i våra kök är den spanska pepparn, jalapeñon, piri-piri och habanero. Du har säkert använt dessa och då vet du hur starkt det kan bli. Att odla sin egen chili har blivit populärt och alla de stora förtillverkarna har börjat få in allt starkare chilifröer i sina sortiment. Dessa inkluderar Ghost Pepper och Carolina Reaper som tillhör de allra starkaste chilis vi har. Dessa bör användas med försiktighet! Chilifrukter får sin styrka från ämnet Capsaicin som återfinns i det vita membranet i chilifrukten, alltså inte chilifruktens fröer.

Anti-inflammatoriska egenskaper

Enligt forskning är ämnet Capsaicin effektivt anti-inflammatoriskt ämne som exempelvis kan lindra huvudvärk och migrän, men även artrit, psoriasis och diabetisk neurapati.

Sänker blodtrycket

Chilipeppar innehåller mycket vitamin A och C som hjälper till att förstärka våra blodkärl och gör dem mer elastiska och kroppen kan därmed lättare justera blodtrycket.