Hur motion kan hjälpa till med medicinska tillstånd

Bilden visar en person på en strand som utövar tai chi eller yoga.

Med lite motion kan du i många fall hjälpa till att förbättra vissa medicinska tillstånd. Motion handlar inte bara om att gå ner i vikt eller att se bra ut. Det kan också ge en rad hälsofördelar, från att minska risken för hjärtsjukdomar till att förbättra ditt mentala välbefinnande.

Du ska alltid rådgöra med din läkare innan du justerar kost, mediciner eller förändrar i din livsstil på något sätt som att utöka med mer motion och kondition.

Men visste du att motion också kan hjälpa till med medicinska tillstånd? Med rätt typ av träning som är anpassad till din kropps specifika behov kan du nu lättare njuta av roligare träning som faktiskt sker och förblir rolig över tid.

Här kan du lära dig lite mer om hur motion kan hjälpa till med olika medicinska tillstånd. Glöm dock inte att prata med din vårdgivare samt läkare så att din träning tillför ditt liv enbart positiva faktorer.

Träning för att förebygga diabetes

Diabetes är ett kroniskt tillstånd som drabbar miljontals människor världen över. Även om det inte finns något botemedel mot diabetes kan regelbunden fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor minska risken för att utveckla sjukdomen från början.

Motion hjälper till att reglera blodsockernivåerna genom att hjälpa cellerna att bli mer känsliga för insulin. Insulin är det hormon som ansvarar för att reglera glukos i kroppen.

Forskning har visat att även måttliga mängder aerob aktivitet, som promenader eller lätt jogging, kan ha positiva effekter på insulinkänsligheten och minska risken för att utveckla diabetes med så mycket som 40 %.

Motion för behandling av artrit

Artrit är ett vanligt tillstånd som kännetecknas av ledvärk, stelhet och inflammation. Även om det inte finns något botemedel mot artrit kan motion hjälpa till att hantera symtomen och förbättra den allmänna rörligheten och ledflexibiliteten.

Aktiviteter med låg belastning som simning eller cykling är bra sätt att minska ledvärk utan att utsätta de drabbade lederna för alltför stor belastning.

Styrketräningsövningar är också särskilt fördelaktiga för personer med artrit eftersom de hjälper till att bygga upp muskelstyrka runt lederna, vilket minskar belastningen på dem vid rörelse.

Yoga eller tai chi är oftast bra alternativ eftersom de fokuserar på långsamma rörelser. Dessa är oftast skonsamma för artrosdrabbade leder men ändå främjar ökad flexibilitet och styrka.

Motion som kan underlätta psykisk hälsa

Fysisk aktivitet handlar inte bara om att hålla kroppen frisk. Forskning har visat att regelbunden motion kan minska symtom på depression och ångest. Samtidigt som det många gånger även främjar bättre sömnkvalitet.

Det kan i vissa fall även skapa ökade känslor av lycka. Vad som gäller för just dig och i vilken mängd du bör tillföra träning bör du alltid rådgöra med vården innan du justerar något som påverkar din livsstil.

Aktiviteter med måttlig intensitet som promenader eller jogging ökar inte bara endorfiner, som är kemikalierna i hjärnan som förknippas med positiva känslor. Det minskar också kortisolnivåerna, vilket leder till lägre stressnivåer överlag.

Dessutom har det visat sig att träning utomhus är särskilt fördelaktigt eftersom det ger individer möjlighet att få kontakt med naturen, vilket ytterligare förbättrar det allmänna mentala välbefinnandet.

Det finns många sätt som fysisk aktivitet kan gynna vår hälsa på, inte bara genom att se bättre ut eller gå ner i vikt. Den kan också användas för att hantera medicinska tillstånd som diabetes eller artrit samtidigt som den ger betydande fördelar för den mentala hälsan också.

Så om du vill bli friskare i år, men inte vet var du ska börja, varför inte prova att införliva lite rimlig mängd fysisk aktivitet i din dagliga rutin? Du kanske upptäcker att du känner dig lyckligare och friskare än någonsin tidigare.