Allt du behöver veta om Shilajit

Har du hört talas om shilajit? Det är ett naturligt förekommande material som bryts bland annat i Himalayabergskedjan. Shilajit har använts i århundraden i Indien och Nepal som ett hälsotillskott, men det har nyligen fått spridning över hela världen. Låt oss ta en närmare titt på vad shilajit är och hur det kan gynna din hälsa.

Vad är shilajit?

Shilajit, eller shilajeet som det också kallas, är ett svart eller mörkbrunt material som förekommer naturligt inuti berg på hög höjd. Det är vanligt förekommande i Himalaya, Anderna, Kaukasus, Altai och andra bergsområden runt om i världen.

Shilajit innehåller många mineraler som zink, järn, koppar och magnesium samt aminosyror och antioxidanter. Detta gör det till ett otroligt fördelaktigt ämne för den allmänna hälsan.

Potentiella hälsofördelar med Shilajit

De potentiella fördelarna med shilajit är enorma; några av dem är bland annat att öka energinivåerna, minska inflammation, förbättra den kognitiva funktionen, underlätta matsmältningen och öka immuniteten. Utöver detta kan shilajit också vara fördelaktigt för fertilitetsproblem hos både män och kvinnor på grund av dess rika mineralinnehåll. Studier har visat att tillskott av shilajit ledde till förbättringar av spermiekvalitet och motilitet hos manliga försökspersoner. För kvinnor tyder studier på att intag av shilajit kan bidra till att förbättra äggstockarnas funktion genom att öka äggproduktionen och äggkvaliteten. Det finns också bevis för att shilajit kan bidra till att minska stressnivåerna genom att främja känslor av lugn och avslappning tack vare dess höga innehåll av antioxidanter. Slutligen tyder forskning på att intag av shilajit potentiellt skulle kunna minska symtom i samband med artrit genom att minska inflammation i hela kroppen.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att även om det behövs mer vetenskapliga bevis om de potentiella fördelarna med shilaji innan några definitiva slutsatser kan dras om dess effektivitet som hälsokosttillskott – så finns det definitivt tillräckligt med anekdotiska bevis som tyder på att det har många potentiella användningsområden när det gäller att förbättra den allmänna hälsan och välbefinnandet! Oavsett om du letar efter ökade energinivåer eller lindring av kronisk stress eller inflammation – att ge shailjat från mrherb.se ett försök kan vara precis vad du behöver!