Kort historia om tobak

Indianerna odlade tobak som en helig växt och använde den som medicin förr i tiden. I Nordamerika röks också piptobak som ett offer för alkohol. I början av 1500-talet tog europeiska upptäcktsresande tobak hem. Vissa sjömän är förknippade med den indiska vanan att röka och tugga tobak, vilket anses dåligt. Istället erbjöds tobak som ett mirakel, och läkare ordinerade tobak för många sjukdomar. Salva appliceras på öppna sår och abscesser. Rökning ordinerades för slem i hjärtat, huvudet, levern och urinblåsan. Det är också lämpligt för personer med svaga lungor, kronisk hosta, tinnitus, fetma och handskakningar. De gjorde också en lavemang för tarmsjukdomar.

På 1600-talet blev rörledningen populär bland sjömän och upptäcktsresande som besökte Amerika. Det sprids så småningom till militär- och marinpersonal. Runt 1700-talet blev rökning av cigarrer och rör mycket populära bland män i lägre klass. Rökningen var då begränsad till bara män. Övergången från pojkar till män kännetecknas ofta av tillhandahållande av tobak av unga sjöofficierar eller lärlingshantverkare. Det befriade manliga temperamentet gjorde rökningen mer attraktiv. Män går på pubar, går ut och röker. I mer sofistikerade kretsar anses rökning vara synd och inte estetisk. Vissa monarkier hade då förbjudit rökning eftersom de misstänkte att de är hälsofarliga. Förbudet upphävdes dock när monarken insåg att han kunde beskatta tobak och ha enorma inkomster.

På 1600- och 1700-talet var det vanligt att vackra kvinnor använde tobak. Vanan har spridit sig till allmänheten, men det är helt otänkbart att kvinnor röker offentligt. På 1800-talet blev rökning en symbol för frihet för välutbildade förmögna kvinnor, de så kallade ”blomarna”, och de kämpade för sin rätt till utbildning. De protesterade genom att röka cigarrer och pipor på offentliga platser. Denna trend gäller även andra kvinnor som vill uttrycka sitt oberoende. Många typer av cigaretter rökt före 1900 började säljas i paket. Slutligen var ”förbudet” mot rökning bland kvinnor förknippat med ett annat tabu, kön. Rökning banade väg för uppvaktning och sågs som ett tecken på ett syndigt liv. Men 1928 hade tobak blivit ett populärt bantningsmedel.