Lion’s Mane: Vad används den till och hur kan den vara till nytta för dig?

Visste du att det finns en svamp som kan förbättra din kognitiva funktion och ditt minne? Den kallas Lion’s Mane och har använts i århundraden i Asien för sina medicinska egenskaper. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad Lion’s Mane är, vad den används till och hur du kan dra nytta av att använda den.

Lion’s Mane är en typ av ätlig svamp som tillhör familjen tandsvampar. Den är inhemsk i Nordamerika, Europa och Asien och har en lång historia av användning inom traditionell kinesisk medicin. De aktiva föreningarna i Lion’s Mane är hericystin, erinaciner och hericystiner. Dessa föreningar har visat sig främja produktionen av nervtillväxtfaktor (NGF). NGF är ett protein som spelar en viktig roll i utvecklingen och underhållet av nervceller.

Studier har visat att Lion’s Mane kan förbättra den kognitiva funktionen och minnet. I en studie visade äldre deltagare som tog extrakt av Lion’s Mane i 16 veckor signifikanta förbättringar i sina tester av kognitiva funktioner jämfört med dem som inte tog extraktet. En annan studievisade att Lion’s Mane kan förbättra minnet och den kognitiva funktionen hos personer med lindrig kognitiv nedsättning.

Lion’s Mane undersöks också för sin potential att behandla andra neurologiska tillstånd som Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom. Även om mer forskning behövs är resultaten från djurstudier lovande.

Om du letar efter ett naturligt sätt att förbättra din kognitiva funktion och ditt minne kan Lion’s Mane vara värt att prova. Det är säkert att ta och har få biverkningar. Du kan hitta kosttillskott och nootropics med Lion’s Mane i de flesta hälsokostbutiker eller online-återförsäljare.