Oktoberfestkläder – historien bakom plaggen

Oktoberfest är en av de mest kända högtiderna i Tyskland, som firas årligen sedan 1810. Det är en 16 dagar lång festival som äger rum i München och är känd för sina oktoberfest pynt, ölhallsfester, livlig musik och vackra dräkter. Oktoberfestkläder, även kända som ”Trachten”, är något som är unikt för denna festival och har en fascinerande historia bakom sig. I den här bloggposten ska vi titta på ursprunget och historien bakom dessa dräkter.

Det är allmänt känt att de traditionella Oktoberfestkläder introducerades under 1800-talet. Till en början var det endast män som bar dessa dräkter. Damen bar klänningar och huvudbonader. Siden och andra högkvalitativa tyger användes för att göra dräkterna. Denna strategi motsvarar en högstandard för detaljer och kvalitet som fortfarande gäller idag.

De traditionella kläderna som används vid Oktoberfest är läderbyxor, de kända ”lederhosen”, skjortor, kända som ”Trachtenhemden”, och hattar kända som ”Tirolerhüte”. Kvinna har på sig en särskild form av klänningar, de så kallade ”Dirndl”, som är gjorda av traditionella tyger som bomull, linne, sammet eller siden.

Historiskt sett användes dessa kläder av främst arbetare och bönder, och var helt enkelt deras arbetskläder. Under 1800-talet började städerna i Tyskland förändras, med många människor flyttade från landsbygden till staden. Bönder istället tog till att använda arbetskläder i deras vardagsliv i städerna.

Oktoberfestkläder var tidigare endast tillgängliga för de rikaste i samhället. Vid Oktoberfest är det fortfarande vanligt med en prislapp som kan vara relativt hög på dessa dräkter. Men tack vare en lång utveckling av teknik och material, är de nu tillgängliga för en bredare allmänhet i Tyskland, liksom i andra delar i världen.

Ett annat intressant faktum om Trachten-kläder är att varje region i Tyskland har sitt eget unika sätt att klä sig vid dessa festligheter. Det finns hundratals olika kombinationer och spännande designalternativ, vilket gör de tyska kläderna ett utmärkt val för alla som vill ha något nytt att prova på.

Sammanfattningsvis kan man säga att Oktoberfestkläder är enligt gammal tysk tradition, där kläderna tidigare endast användes som arbetskläder, men används idag vid Oktoberfest. De kända Trachten-kläderna har en lång och fascinerande historia bakom sig, och är unika i sin utformning. De är nu tillgängliga för en bredare allmänhet, och är ett trevligt sätt att hedra tysk tradition och kultur vid Oktoberfest firandet.