Grilla hälsosam mat i sommar

Att äta hälsosam mat brukar oftast inte vara något intressant för smaklökarna då det är fett som är smakbärare i mat. Det finns många hälsosamma recept på nätet som för det mesta innehåller 5 sjättedelar av tallriken med sallad och en torr liten köttbit. När det gäller kött så är det fettet som är smakbärare, vilket gör att fet mat oftast innehåller mer smak än fettsnål mat. Detta gör det svårt att tillaga nyttig och smakrik mat.

Kyckling är relativt fettsnålt och passar utmärkt för de som vill äta hälsosam mat. Kyckling är dock ganska smaklöst och det gäller att man kryddar ordentligt för att få fram en god smak. Kyckling passar utmärkt att lägga i marinad några timmar innan tillagning i antingen ugn eller på grill. Under sommarmånaderna fungerar det utmärkt att göra grillspett av kycklingen och servera tillsammans med en god gremolata som både är nyttigt och hälsosamt.

Det finns många nyttiga saker du kan lägga på grillen. Framför allt grillade grönsaker som zucchini, paprika, lök m.m. Det finns flera olika typer av grillar som alla passar utmärkt för att grilla hälsosam mat. Kolgrillar och gasolgrillar är de populäraste typerna av grillar, men elgrillarna börjar bli allt bättre och smidigare än vad de har varit.

Det finns många hälsosidor som säger att det är farligt att grilla och att det kan framkalla cancer, men detta är inte helt sant. För att detta ska bli sant innebär det att man måste äta grillad mat varje dag under en väldigt lång tid. Vi pratar månader i sträck. Det ämne som framkallar cancer uppstår i väldigt liten mängd vid tillagning av mat under höga temperaturer, samt vid bränd mat. Vill du vara helt på den säkra sidan kan det vara smart att grilla på låg temperatur under en lång tid istället för högt och snabbt.